Україна – знову без корупції!

Читать на языке орков
Сьогодні ранок був дуже приємний – адже почався з гарних новин! Під час перегляду ключових подій в Україні та світі за сніданком було дуже радісно читати звістку про новий виток боротьби з багатоголовою гідрою корупції в Україні. Так-то звісно в Україні корупції нема. Ну як нема, є звісно, але так, суто для себе тримаємо. На всяк випадок. Але ж ми не просто так сидимо, ми героїчно її перемагаємо. Щоразу. Кожен вечір кажемо собі – от завтра вже точно наша країна буде без корупції. А зранку думаємо, тю, та тож завтра, а не сьогодні... Не ми такі, життя таке, доводиться брати та давати хабарі та відкати.

Тим не менш, розвинені країни наївно сподіваються, що ми зможемо і подолаємо. Так і в цей раз наші партнери в США вирішили виділити нам (тобто звісно не прям ось безпосередньо нам, а їм – себто уряду нашої неньки України) ні багато, ні мало – аж 54 мільйони грошей на боротьбу з корупцією. До речі, справа дуже корисна, але чомусь мені здається, що якась така, безперспективна – давати корупціонерам гроші, щоб вони самі з собою боролися та викорінювали з поміж себе родимі плями корупції… Ми, звісно ж, не здаємося, боремося, навіть проводимо всілякі реформи – от наприклад електронні декларації запровадили – які до 1 квітня потрібно подати всім, хто підпадає під дію закону. Створено різні антикорупційні організації (загальною кількістю аж 6 штук, щоб не мало було), наприклад, працюють НАБУ (і навіть когось там по чутках заарештовує), НАЗК, відкриті гарячі лінії, щоб повідомляти про корупцію. Тож робота йде, люди гроші отримують.

Боротьба йде, а от ефективність цієї самої боротьби – тут все не так, щоб дуже солодко і райдужно. Є корупція, нікуди не зникла, окаянна. Та ось хоча б останні новини:

  • Гройсман заявив про масштабну корупцію на Одеській митниці;
  • Начальника львівського СІЗО затримано за хабар;
  • Житомирського комунального чиновника СБУ затримала за відкати;
  • Затримано поліцейського з Кірова за хабар;
  • Двох співробітників ГУ Нацполіції в Донецькій області затримали за хабарництво;
  • В Одесі затримано за хабар співробітницю суду та адвоката ну і т.д.

І це тільки ті, хто затриманий і що випливло назовні (хоча як показує практика – потім все одно випустять і звинувачення знімуть ще).

А взагалі статистика не радує зір:

  • 131 (з 176) місце в Індексі сприйняття корупції в світі.
  • середній розмір хабаря – 1350 євро (близько 40 тис. грн., тоді як в 2014 році це було на 10 тис. грн. менше);
  • Україна – сама корумпована держава в Європі за даними Transparency International.
  • 86% відсотків наших громадян вважають, що з корупцією в Україні борються погано (я в тому числі).
  • 38% жителів України стикаються з хабарництвом.

Так що можна з впевненістю сказати, що ці 54 мільйони – як бальзам на душу нашому уряду. Щоправда, тут знову головний біль починається – а куди ж ці грошики пустити, щоб було що потім показати – ось мовляв, зробили те й те. Корупція зменшилась на 0,01%. Ну а американські партнери скажуть – так-так-так. Бачимо, молодці! Та дали б нам ще грошенят.

Питання тільки в тому – а як справді з розумом ці гроші витратити. І ось мені що спало на думку – а все просто: треба зібрати всіх головних високопосадовців на нараду і роздати їм порівну ці самі гроші – хай скільки вже там вийде на брата. І сказати – цього місяця хабарів не брати! І самим не брати, і підлеглим не дозволяти. Ось тоді, думається мені, справді результат буде. На місяць стане в Україні все за законом, правова держава, все таке. А там дивишся – ще хтось грошей дасть – Європа там, чи Китай. В США також можна добавки попросити.

Тим не менш, в уряді не дурники сидять, тож напрямки для вкладення грошей вже миттєво знайшли. Виявляється, все погано у нас в енергетиці, підзвітності уряду народові (зовсім чогось вони не підзвітні якісь, дикі чи що) та у верховенстві права (формулювання розмите, звичайно, але здогадуюсь, що йдеться про суди, що зовсім і не дивно. Тут справді якось погано все – зарплату збільшили суддям, а вони, кажуть, все одно хабарі беруть. Чутки такі ходять, принаймні). Тут правда ця історія спливла з митницею негарна. Мовляв, половина всіх товарів з/в Україну йде через Одеську митницю, а там – негарно все. Беруть хабарі, як чорти. Але цей напрямок вже, мабуть, наступного разу лікуватимемо. З-поміж інших 54 мільйонів. Якщо дадуть. А ні, так ладно, хай працює митниця. Головне, що працює.

Р.S. Треба визнати, що є пряма аналогія – чисто там, де не смітять. А хабарів немає, де їх не дають. На мою думку – ми самі такі. І самі створюємо таку систему, де без хабарів важко вирішити складне питання. Ну і, звичайно, низький рівень зарплат призводить до того, що купити чиновника можна досить дешево. Щоправда, як показала практика з суддями, підвищення зарплат не так вже й сильно корелює з рівнем корупції, вони просто цінники збільшили, адже коли зростають доходи, автоматично зростають і витрати. Тож і розмір хабарів збільшився. Тут вся система в нас побудована така – щоб стати суддею, потрібно заплатити дуже солідну суму. А її потім відпрацювати треба, інвестиція має окупатися. Так і живемо.

Поделиться:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *